Gooskens Hout – Helmond

header afbeelding

De eerste Hundegger houtbewerkingsmachine met automatische aan- én afvoer staat in de Helmondse vestiging van Gooskens Hout, de specialist in bewerkt en ruw vurenhout. CFO Ine van Gerwen-Gooskens is niet alleen blij met de nieuwe machine, maar ook met leverancier Tijhuis Houtbewerkingsmachines uit Hengelo.

“Tijhuis is dé leverancier van Hundegger-machines in Nederland. De grote inhoudelijke kennis die zij hebben dragen ze over tijdens ‘in-company’-trainingen. Bovendien begeleiden ze onze medewerkers en de opbouw als er weer een nieuwe Hundegger komt. Tijhuis staat altijd meteen klaar als er storingen zijn of wanneer wij vragen hebben. We werken al tien jaar met Hundeggers. De zesde machine is in bestelling en wordt in januari geleverd”, zegt Ine van Gerwen-Gooskens, die spreekt van een ‘prettige samenwerking’.

Gooskens Hout is gespecialiseerd in ruw en bewerkt vurenhout en heeft een voorraad die 50.000 m³ beslaat. “Wij onderscheiden ons, doordat wij echt alleen maar vurenhout doen hebben we enorm veel kennis opgebouwd. Wij zijn een van de grootste vurenhout-bewerkingsbedrijven in Nederland, maar ons afzetgebied beslaat de hele Benelux. De kracht van het familiebedrijf is bovendien dat er korte lijnen zijn binnen een hiërarchisch vrij platte structuur, waar we alles snel kunnen regelen. Al onze 190 medewerkers, verdeeld over vier vestigingen, willen echt een stap harder lopen voor onze klanten en elkaar.” Gooskens Hout levert de door klanten gewenste producten vanuit vier bedrijfsunits. De productielocaties van Gooskens Hout in Hoogeloon (waar het bedrijf in 1863 is opgericht) en Moerdijk vormen samen met de bedrijfsunits Overboord en Helmond de Gooskens Hout Groep. Vier zusterbedrijven met elk een eigen specialisme. “In Overboord zijn slechts twee mensen werkzaam. Zij verkopen rechtstreekse autovrachten aan klanten vanachter hun bureau.

Optimale Hundegger
Waarom Gooskens Hout juist voor de CNC-machine met automatische aan- en afvoer heeft gekozen? “Er is sprake van een prima prijs-kwaliteitverhouding. De automatische aanvoer bestond al, de eerste machine die dat heeft staat in België. Wij beschikken nu over de eerste die ook automatisch afvoert. De operator hoeft het hout in feite niet meer aan te raken. Eén logistieke man belevert de machine, zet de pakketten aan de voorkant neer en pakt ze aan de andere kant weer af. Ook houdt hij een oogje in het zeil”, vertelt Ine. “We zijn natuurlijk eerst veel machines gaan bekijken en met Tijhuis naar de beurs gegaan. Daar zijn wij gewezen op alle nieuwe ontwikkelingen en is het balletje gaan rollen. Wat dat afvoeren betreft zijn wij nu eigenlijk een soort pilotproject voor Hundegger. Tijhuis heeft voorgedaan hoe wij met deze machine kunnen werken.” Feit is volgens Ine van Gerwen-Gooskens dat deze Hundegger heel optimaal is. Alle gereedschappen zitten erop. Hij kan boren, frezen en zagen. De machine gaat ook heel efficiënt met z’n afval om en kan zelf optimaliseren. Hundegger is heel ver in de automatisering van die machines.

Toekomst
Kijkend naar de toekomst, zegt Ine dat die op korte termijn best uitdagend is. Dat heeft volgens haar met name te maken met ontwikkelingen in de bouw. “Dat heeft eigenlijk meer te maken met een  overheid die vanwege PFAS en stikstof te log beweegt als het gaat om nieuwbouwprojecten. Ik verwacht wel dat aandeel van hout een toevlucht gaat nemen, omdat het gewoon een duurzamer bouwmateriaal is. Op de lange termijn zie ik de toekomst wel rooskleurig tegemoet. Hoe je het ook wendt of keert, we hebben gewoon een enorme woningnood in Nederland. Er zal gebouwd moeten worden. En daarom hebben wij met die Hundeggers echt voorgesorteerd op de op de prefab-woningmarkt. Je ziet gewoon dat de traditionele timmerman op de bouw verdwijnt. Daarom maken veel fabrieken prefab daken en wanden. Wij spelen daarop in door het halffabricaat voor prefab-dakenbouwers te leveren bijvoorbeeld, gebaseerd op door hen aangeleverde tekeningen. Wij korten het hout op maat af, zodat daarna alleen assemblage overblijft.”