Proficol – Haarle

header afbeelding

 

Loepzuivere afkortzaag neemt werk uit handen Al 40 jaar levert Proficol Lijsten houtproducten voor de interieurbouw, jachtbouw en lijstenmakers in de gehele Benelux. Directeur Joost Willemsen stelde zichzelf echter de vraag of het mogelijk was om ook andere markten te bedienen met het machinepark. “Inmiddels richten we ons meer op de toelevering van bewerkt massief hout aan de interieurbouw. Nu we naast de Graule met TigerStop ook de allernieuwste SawGear Touch in onze werkplaats hebben, kunnen we nog meer nieuwe markten aanboren.

Willemsen vervolgt: “Proficol begon als lijstenmaker met eigen schaafmachines. Een jaar of tien geleden hebben we de bakens wat meer verzet. Wij schaven en bewerken massief hout in hoge kwaliteit en daar is in de interieurbouw behoefte aan! Dit was een leerproces, omdat we buiten onze comfortzone traden. We investeerden in diverse houtbewerkingsmachines waaronder een CNC en moderniseerden onze spuiterij. Ook hebben we ons bedrijfspand uitgebreid door aan te bouwen.” In 2022 kocht Proficol een Graule zaag met het TigerStop lengteaanslag systeem van Tijhuis Houtbewerkingsmachines. “Omdat we steeds meer werk kregen zochten we naar een efficiëntere oplossing dan een formaatzaag. We gebruiken de machine geen 40 uur in de week en kozen daarom voor de half geautomatiseerde afkortzaag Graule ZS170 N met TigerStop 4.8. Dit neemt onze medewerkers echt werk uit handen.” Volgens Willemsen is de maatvoering dankzij de combinatie met het TigerStop systeem loepzuiver. “Het klopt altijd! Interieurbouwers zeggen vaak ‘je moet twee keer meten, en één keer zagen’, dankzij de TigerStop kun je er op vertrouwen dat de lengte meteen klopt. Dat scheelt werk en bespaart materiaal.”

De samenwerking met Tijhuis kreeg een vervolg toen een andere zaag van Proficol recentelijk kapot ging. “Toen wij omhoog zaten deden zij er alles aan om ons te helpen. Daarin onderscheidt Tijhuis zich echt van andere bedrijven. De monteur stond de volgende dag al op de stoep en kon de oude zaag tijdelijk repareren. Daarnaast schaften we via Tijhuis een vervangende zaag aan.” Dit is een iets kleinere zaag geworden, de Graule ZS85 N met de nieuwste Sawgear Touch. De Sawgear Touch is een nieuw model van TigerStop, door het touchscreen is hij zeer eenvoudig te bedienen, ideaal voor het zagen onder verstek van bijvoorbeeld lijstwerk. Ook kunnen er zaaglijsten via een USB stick geladen worden en heeft de Sawgear Touch standaard optimalisatie software. “We zijn blij met deze ontwikkelingen en de samenwerking met Tijhuis.”