Heuvelman Hout – Ouderkerk a/d IJssel

header afbeelding

Bij Heuvelman Hout in Ouderkerk aan den Ijssel hoef je niet te vragen of ze tevreden zijn over Hundegger. Het bedrijf schafte er in 2017 al twee aan. Eind 2022 werd de derde geïnstalleerd (in dit geval de Speedcut 3).  Op de planning staat de plaatsing van het vierde model.

De Houtkrant ging op bezoek bij Jaap de Geus, productieplanner en betrokken bij de aanschaf van Hundegger machines vanaf het eerste uur.

Vlot produceren

De Hundegger Speedcut 3 is een multi-inzetbaar bewerkingscentrum dat kan afkorten, keepen, gaten boren en kopse bewerkingen kan uitvoeren. Exact de core-business waar Heuvelman Hout, als toeleverancier voor de dakenindustrie en timmerfabrieken zich op richt. Jaap de Geus is productieplanner en betrokken bij de aanschaf van deze Hundeggers. “Met de aanschaf van deze derde Hundegger hopen we deze levertijden te minimaliseren, want dat is wat de klant wil; vandaag bestellen en het liefst morgen leveren”, zegt De Geus, die nog een tweede reden van aanschaf noemt. “Met deze geautomatiseerde systemen verklein je de kans op fouten. Vroeger voerden we alle kopse bewerkingen handmatig in. Nu levert de klant de gegevens vanuit een tekenpakket aan, die via een converter naar een Hundegger-bestand worden omgezet.”

Robots en training

De koop van deze Hundegger werd dit najaar gesloten en in januari 2023 werd de SpeedCut 3 in bedrijf genomen. “We hadden via Tijhuis Houtbewerkingsmachine al twee Hundeggers staan. We zijn heel tevreden over de prestaties van deze machines en de service van Hundegger en Tijhuis, dus dan hoef je niet verder te zoeken”, zegt De Geus, die de installatie van deze machine combineerde met de aanschaf van een liftingsysteem van MTH Liftechniek en twee Fanuc robots, geleverd en geïnstalleerd door Roest & Moree. ”We hadden al ervaring met deze robots, dus die aanschaf lag voor de hand. Tijhuis nam de installatie van de SpeedCut voor zijn rekening. Door de combinatie met de robots en het lifting-systeem kan deze machine zijn werk doen. Dit  terwijl één medewerker op de werkvloer het proces in de gaten houdt.”

Om alle ins en outs van deze SpeedCut 3 onder de knie te krijgen, verzorgde Tijhuis een tweedaagse in company-training. “Bij de vorige machines gingen we naar Hundegger in Duitsland, maar dan ben je naast de training ook twee reisdagen kwijt, dus deze in company is beter. In totaal hebben vijf van onze mensen deze tweedaagse training gevolgd en daarna hebben we daar nog een halve trainingsdag aan vastgeknoopt voor onze werkvoorbereider”, zegt De Geus, die heel tevreden is over de service van Hundegger en Tijhuis. “Hundegger heeft een 24/7 service, dus als er problemen zijn, kun je altijd contact opnemen. Daarnaast krijg je een compleet onderhoudspakket aan reserveonderdelen. Kom je er dan nog niet uit, dan is er altijd een monteur van Tijhuis die langs kan komen. Dus als de machine een storing heeft, kun je direct reageren. Dat is een prettig gevoel.”

Foto’s door Jaap de Geus – Heuvelman Hout